9/12/2015

A healthy mind: het zelfbeeld

Hee chickiees! Als je mijn vorige post 'even voorstellen' hebt gelezen, zag je waarschijnlijk al dat ik over het zelfbeeld en redenen om je levenswijze te veranderen begon. Vandaag wil ik me daar graag in verdiepen. Het zit namelijk zo, tegenwoordig wilt ieder meisje het perfecte lichaam. Ze kijken in de spiegel en het enige wat ze zien is henzelf. Klinkt best logisch toch? Maar lees die zin nog eens goed. In mijn oren klinkt de zin minderwaardig, en dat is ook precies hoe ze zichzelf zien.

BronDie ene jongen uit je klas die je toevallig tegen z'n vrienden hoorde praten over hoe plat je kont is. Of die keer toen je broer of zus zei dat je dik bent. Het zijn de kleine dingen die het doen. De mensen realiseren zich totaal niet hoe erg ze er iemand mee kunnen kwetsen. Ze weten niet hoe mensen het opvangen. Natuurlijk kan de een er wel tegen en denkt die 'fuck it, wat kan mij het schelen', maar er zijn genoeg meisjes en vrouwen die zich 's avonds in slaap huilen omdat ze gewoon zo ontevreden zijn over hoe ze eruit zien. Ik heb zelfs filmpjes op YouTube gezien over meisjes die zo erg gepest werden dat ze plastische chirurgie ondergingen op 15 jarige leeftijd! Na afloop voelde ze zich natuurlijk wel beter over zichzelf en hadden wat meer zelfvertrouwen. Maar moet het echt zo ver gaan? Moeten ze zich echt al op zo'n jonge leeftijd laten opereren om van het pesten af te komen? Het zou nooit nodig zijn geweest als ze niet iedere dag huilend thuiskwamen van school omdat een jongen zei dat ze een grote neus heeft of lelijk is. En natuurlijk weet ik wel dat ze het zelf ook zien, maar geloof maar van mij dat ze nooit zoveel op die kleine details zouden hebben gelet als niemand hun er elke dag op wees.
Bron
Laten we even meer in de richting van het lichaam, en hoe die eruit zien gaan, want hee het is wel een blog die voornamelijk over het hele healthy lifestyle gebeuren gaat. Ik vind namelijk dat de meeste meisjes om de verkeerde redenen gaan sporten en hun eetpatroon aanpassen. Kijk als je nou zwaar overgewicht hebt en het gaat echt om leven en dood snap ik wel dat je het puur voor het afvallen doet en je je later realiseert dat je je ook een stuk beter en energieker voelt. Maar meisjes van 15, 16, 17 jaar die er eigenlijk gewoon normaal uitzien qua lichaam willen er toch maar meer meer meer af, en vaak dus weer om de verkeerde redenen.Vaak omdat dit hun enige doel is doen ze het ook op de verkeerde manier. En in mijn ogen is dit hoe een eetstoornis ontstaat; een verstoord zelfbeeld. Nu is dit natuurlijk wel een 'extreem' voorbeeld want vaak hebben ze al problemen, maar ik wil gewoon duidelijk maken wat het met een meisje kan doen door onnodige, gemene en vaak niet goed doordachte opmerkingen te maken. 

Nu wil ik natuurlijk niet zeggen dat het verkeerd is om wat strakker te willen worden en je lichaam wat te verbeteren, ik doe het namelijk zelf ook en ik weet van mezelf dat ik niet de dikste ben. Maar doe het niet omdat je je lichaam haat! Dit is namelijk hoe ik begon. Ik was nooit gewend om zoiets als brood te eten dus ik at meestal maar koekjes in de pauze. Maar ja, als je gezond wilt zijn kan je die beter laten liggen. Omdat ik bijna geen onderzoek had gedaan over hoe het nou eigenlijk wel moest at ik misschien 4 crackers op een dag en dan in de avond avond eten. Nou geloof me, hier werd ik niet bepaald gelukkig van. Ik viel vrij snel weer in mijn oude eet gewoontes omdat het te moeilijk was om niet te snoepen. Als je namelijk door de dag niet aan de voldoende calorieën komt die je lichaam nodig heeft krijg je echt veel sneller cravings. Tenminste dat had ik. Later heb ik nog een poging gedaan maar dan ben ik op internet gaan zoeken hoe het moest. En uiteindelijk lukte het me toch wel. Natuurlijk niet in 1 keer, heb veel ups en downs gehad maar ben er uiteindelijk wel gekomen! 

Nu is mijn advies voor jou: doe het omdat je van je lichaam houd. Doe het omdat je het beste wilt voor jezelf, omdat je je fit wilt voelen en beter in je vel! Niet omdat je ontevreden bent als je in de spiegel kijkt. Nu snap ik dan wel weer dat het de nummer 1 reden is waarom je eigenlijk begint, maar zorg dat je nummer 1 prioriteit niet is om af te vallen en dunner te worden. Want je wilt niet dunner worden maar strakker en fitter! Geloof me maar. 
Bron


-xxx- Tenicia                                       

1 opmerking:

  1. Ik denk dat het heel belangrijk is om jezelf zo veel mogelijk te accepteren en vooral niet te veel te vergelijken met anderen! Goed artikel! :)

    BeantwoordenVerwijderen