9/16/2015

Sportfacts: waarom is sporten nu zo belangrijk?

Sporten is gezond. Het verminderd onder andere zieken. Dat is iets wat we allemaal wel weten, maar waarom is sporten nu zo gezond? Tuurlijk, van sporten val je af, maar er zijn nog veel meer feitjes waarom sporten zo gezond is. Ik zal er vandaag een paar voor je op een rijtje zetten. Niet allemaal, want sporten kent zoveel voordelen dat het gewoon te veel is om op te noemen. Daar gaan we dan:


 1. Sporten verkleint de kans op ouderdomskwaaltjes en ziektes. Zo is uit een onderzoek uit het Verenigd koninkrijk gekomen dat mensen die niet voldoende sporten, 18,7 % meer kans hebben op darmkanker. Dit komt doordat sporten een goed effect hebben op onder andere je darmen. Het bewegen heeft een positief effect op de spijsvertering. Ouderdomskwaaltjes treden bij regelmatig sportende mensen gemiddeld pas 16 jaar later op, wat wil zeggen dat wanneer je voldoende sport, jouw verouderingsproces pas veel later op gang komt.
  hh
 2. Van sporten voel je je minder vermoeid. Door middel van bewegen komt je lichaam op gang. Onder andere je hart en longen worden aan het werk gezet. Door veel en goede oefeningen zorg je ervoor dat je hartspieren aansterken. Dit kun je het beste doen door middel van cardiotraining. Dit heeft tot gevolg dat je een betere conditie en uithoudingsvermogen krijgt, waardoor je ook minder moe wordt. Dus heb je last van veel vermoeidheid? Begin dan met sporten. Uit veel onderzoeken is gebleken dat dit helpt. Doordat sporten veel inspanning vereist, slaap je ook beter en zal je lichaam s'nachts beter tot rust komen.
  hh
 3. Sport zorgt ervoor dat je ontspant en je lekker in je vel zit. Tijdens het sporten raakt je hoofd even helemaal leeg. Daarnaast worden er tijdens het sporten stoffen aangemaakt die ervoor zorgen dat je je uitgerust en op je gemak voelt. Zenuwen worden geprikkeld en de zogenaamde gelukshormonen worden aangemaakt. Deze zouden je humeur aanzienlijk verbeteren. Ook het zelfvertrouwen dat je door het sporten opbouwt heeft voor de meeste mensen een ontspannend effect. Daarnaast verzorgt teveel aan lichaamsvet, die je tijdens het sporten tegengaat, een storing in de hormoonregeling. Hierdoor komen 'slechte' stoffen vrij waardoor je depressief wordt. Het tegengaan van lichaamsvet bevorderd dus ook je ontspannen gevoel.
  hh
  hh
 4. Hersenen hebben een betere werking bij geregeld sporten. Er zijn hier meerdere redenen voor. Ten eerste vraagt sporten veel van je motoriek en verbeterd je coördinatie. Daarnaast, ik ook al eerder vertelt heb, verbetert sporten de bloedsomloop. Hierdoor komt er meer zuurstof bij de hersenen, waardoor de hersenen beter functioneert. Deze factoren zorgen ervoor dat je hersenen beter zullen werken en je dus makkelijker dingen zult kunnen aanleren.
  hh
 5. Voor de dames onder ons: sporten vermindert de pre-menstruele klachten. Een van de hormonen die vrijkomen bij het sporten heeft een kalmerend en verzachtend effect op pijn. Daarnaast is het vooral heel belangrijk om in de overgang goed te blijven bewegen. Dit zorgt voor minder klachten die in de menopauze voorkomen, zoals stress, opvliegers, depressie en slapeloze nachten. Daarnaast helpt het om de extra kilo's die er vaak bij de overgang bij komen tegen te gaan. En nog een leuk weetje: sporten in de laatste fase van de menstruatiecyclus, de menstruatie, zorgt ervoor dat je meer vet verbrand. Dus een goede reden om tijdens je ongesteldheid te blijven sporten. 
Er zijn nog veel meer voordelen. Het is echter wel van belang om met mate te sporten. Te veel sporten is ook niet goed. Wanneer je veel sport, zoals topsporters, heb je onder andere een uitgebalanceerd dieet nodig. Overdrijf dus niet en bouw het sporten langzaam op. Hopelijk heb ik je iets over de voordelen van sporten kunnen leren en wees eerlijk, je moet nu wel een doel hebben om te beginnen met bewegen!2 opmerkingen:

 1. Sporten vind ik altijd zo fijn om te doen! Het geeft mij echt een energieboost en daarnaast zit ik veel lekkerder in mijn vel. Ik ben op dit moment al aangekleed voor een rondje hardlopen, dus ik ga nu gauw even een rondje lopen haha! Vet toevallig :) Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed bezig Lisa! Blijf dat hardlopen doorzetten. Liefs sharlene

   Verwijderen